Kafkaslar’ın bir uzantısı olarak Kaçkarlar, Anadolu ile Karadeniz Bölgelerini birbirinden ayıran bir sınır görevi de görmekte. Kaçkarlar sahip olduğu yaşlı ormanları, içerisinde yaşayan hayvan türleri, buzul gölleri ve bazalt zirveleri ile, oldukça önemli bölgelerden birisi.
Kaçkar Dağları; Rize, Artvin ve Erzurum illeri sınırlarında büyükçe bir alanda yer alıyor. Kaçkarlar’ın Çamlıhemşin ve Yusufeli arasında kalan 52 bin hektarlık alanı, Milli Park olarak ilan edilmiş durumda. Kaçkar Dağları, yöre halkının ekonomik faaliyetleri bakımından da oldukça önemli. Kaçkarları’ın 2500 metre ve üzerinde bulunan 150’den fazla buzul gölü, yayla faaliyetlerinin gelişiminde büyük rol oynuyor. Bölgede ekonomik yönden başka bir kazanç kapısı olan yayla turizmi de, son yıllarda oldukça gelişmiş durumda.
Kaçkarlar, gerek kültürü gerekse doğasıyla büyülenebileceğiniz bir bölge. Bölgede, pek çok doğa sporunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Özellikle; dağcılık, tırmanış, doğa yürüyüşü, off road gibi doğa sporları için oldukça elverişli bölgeler olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedenlerinden biri de, Kaçkarlar’da yaşayan yöre halkının yıllar yıllı şehirlere inmek için kullandıkları patikaların mükemmelliği tabi ki. Öyle ki, bu patikalar bölge içerisinde çeşitli kestirmelerle hem köyleri birbirine bağlıyor hem de şehir merkezine çıkan yolları. Zamanla, daha modern yolların yapılması bu patikaların kullanımını oldukça zayıflatmış. Artık bu patikaları kullanan çok fazla kalmamış fakat doğa tutkunları, bu patikaların peşini bırakmıyor. Eskiden kullanılan bu patikalarda doğa yürüyüşü yapmak, tadını damağınızda bırakacak bir etkinlik olacaktır.
Kaçkar Dağları hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilmek adına, Milli Parkın tanıtımını da içeren bir videoyu da paylaşmak istedik. Böylece, bölge hakkında karar vermeden önce buranın neden bu kadar etkileyici bir yer olduğunu daha iyi anlatmış oluruz diye düşünüyoruz.
Atlas Dergisi Kültür Rotaları Kitabı’nda şuna değiniliyor: ‘’Kaçkarlar ve komşu dağları kapsayan rotalar 20 yıllık bir emeğin ürünü.’’ İçerisinde kaybolduğunuz, her zaman sizden daha üstün olan doğanın kucağında, köyler, tepeler ve zirveler arasında işaretlenen bu yolların, gerçekten de büyük bir emek ve özveri isteyen bir iş olduğunu düşünüyoruz.
Kaçkar Dağları ve çevresindeki dağları kapsayan yürüyüş ve tırmanış rotaları genel aşağıdaki dağları kapsıyor.
Çalışma sonunda 44 günübirlik tırmanış rotası, 11 kamplı geçiş rotası, 15 zirve tırmanış rotası, 6 off road rotası, 6 dağ bisikleti rotası ve 2 jeogezi rotası bulunuyor. Atlas Dergisi’ne ait Kültür Rotaları Kitabı’nı buradan edinebilirsiniz.
Kültür Rotaları Derneği’nin de ülkemizde bulunan kültür rotaları arasına aldığı Kaçkarlar, dernek başkanı Kate Clow tarafından kaleme alınmış. Bu çalışmaya göre; 3 ile 6 gün süreli 8 farklı yürüyüş parkuru, Kaçkar Dağları’nın ana hattında devam ediyor. Hevek Vadisi etrafında işaretlenmiş ve tabelalı olan parkurlar ise, günübirlik yürüyüş parkurları olarak geçiyor.
Kaçkar Dağları; Rize, Erzurum ve Artvin illerini kapsayan, oldukça büyük bir alanı içine alır. Dolayısıyla, Kaçkarlar üzerinde daha pek çok farklı bölgede parkur bulunduğu biliniyor fakat bu parkurların açık ve kullanılabilir olması, hava koşulları ile doğru orantılı olarak değişiyor. Karın, Temmuz ayından Eylül ayına kadar ortada gözükmediğini unutmamak gerekir. Kaçkar Dağları üzerinde bulunan rotalara dair daha bilgileri, bölgenin internet sitesinden de takip edebilirsiniz.
Son olarak, Kaçkarlar’a kadar gidip yapmadan dönmemeniz gereken bir kaç not paylaşmak istedik. Uzun uzun yürüyüşler yapmanız, Kaçkarlar hakkında en doğru izlenimi edinmenizi sağlayacak tek etkinlik olsa da, küçük listemizdeki etkinlikler de fena sayılmaz diye düşünüyoruz.
1 Comment
[…] Kaçkarlar […]